רשמים ראשונים
משלחת הייטק-היי לסאן-דייגו, אוקטובר 2023
ד”ר עידן ירון
משלחת הידידים יצאה למסע למידה ברשת הייטק-היי ב-9-1 באוקטובר 2023. תכלית המסע הייתה ביקור בן ארבעה ימים (5-2 באוקטובר), שבו המשתתפים יתנסו בחוויות של בית הספר לתארים מתקדמים בחינוך של רשת הייטק-היי (HTH CSE) – המעניק תואר שני, ומציע תוכניות פיתוח מקצועי (למחנכים מרשת הייטק-היי, מהאזור, מארצות הברית בכלל וממדינות אחרות) – ובתהליך ההוראה מגן הילדים ועד לסיום בית הספר התיכון (HTH K-12). הביקור נועד לעורר השראה בקרב מחנכים ומנהלים, בהתבסס על ההוויה והחוויה של רשת הייטק-היי.
במסע השתתפו 35 אנשי חינוך מרחבי הארץ (מורים, מנהלים, מנהלי רשתות חינוך, מנהגי פסגות ובעלי תפקידים במחלקות חינוך), מדתות שונות (יהודים, מוסלמים, בדואים, נוצרים), וכן אנשי אקדמיה.
המשלחת המעורבת גילתה לאורך הדרך לכידות בין-מגזרית אמיצה, ללא חיכוך או מתח כלשהם. הלכידות הופרה, במידה מוגבלת, בעיקר מתוך זיקה של מנהלים ומורים מסוימים למסגרות החינוך שמהן באו. כדי להגביר את תחושת הביטחון, החברים הבדואים (נשים וגברים כאחד) התגודדו לא פעם בינם לבין עצמם, בעיתות של הינפשות ופנאי.
בביקור בבתי הספר מתגלים, קודם כל וראשית לכל, הברק בעיניים והפנים הקורנות של המנהלים, סגל המורים והתלמידים. המנהלים וסגל המורים נראים כחדורי מוטיבציה להוראה-למידה אותנטיים, ומגלים תשוקה חינוכית בוערת ומדבקת. הסביבה האנושית מתאפיינת על ידי בני אדם חושבים, יצירתיים, אכפתיים ומפרגנים.
המסר הבולט הוא רשת הייטק-היי מקדמת שינוי בבתי הספר לא על ידי הוספה מצטברת של תוכניות, אלא על ידי כך שהיא מחוללת תבניות כוללניות המאפשרות דרכים חדשות של הוראה-למידה. האמונה שגם השפה המשמשת בחיי היומיום בבתי הספר מחייבת שינוי, מציבה אתגר בפני המתבוננים מן החוץ, החייבים לאמץ לעצמם תפיסות ומושגים חדשים.
ביקור המשלחת הסתיים בצל האירועים הסוערים, שנודעו תוך זמן קצר כ”מלחמת חרבות ברזל”, בעקבות “השבת השחורה” ב-7 באוקטובר 2023. בשלב הזה, מתוך דאגה עמוקה לגורל המשפחות והקהילות, קבוצות ויחידים חזרו לישראל, בתמיכת משפחת ג’ייקובס. היה זה סיום נוגה של חוויה סוחפת ולעיתים קרובות – עוצרת נשימה.
ההקדמה לספר:
כתבה זו היא הקדמה לספר של ד”ר עידן, אשר מהווה תיעוד מרתק ומעמיק של המשלחת לHigh Tech High (HTH) שהתקיימה בשנה שעברה, ושל הקהילה הפעילה בישראל. דרך עדשת עיניו המנוסות של חוקר, ד”ר עידן מציג תובנות ייחודיות על ההשפעה העמוקה של מודל HTH על החינוך בישראל. הספר לא רק מתאר את חוויות המשלחת, אלא גם מנתח את האופן שבו רעיונות חדשניים אלו מיושמים ומותאמים למציאות הישראלית המורכבת. דרך סיפורים אישיים, ניתוחים אקדמיים וראיונות עם מחנכים מובילים, הספר מספק מבט מקיף על התפתחותה של קהילת HTH בישראל ועל הפוטנציאל שלה לחולל שינוי משמעותי במערכת החינוך הישראלית.”