תכנית "צומחות יחד" בחממה האקולוגית בעין שמר: אהבה וצדק דרך אקלים, סביבה וחקלאות

כתבו: סאג'א וותד ושי העברי, חממת עין שמר,

growingtogether.h1977@gmail.com

החממה האקולוגית בעין שמר, המשמשת כמרכז חינוכי וקהילתי, מפגישה אנשים מכל קשת החברה הישראלית לעיסוק משותף באתגרים סביבתיים וחברתיים. אחת התכניות הבולטות אצלנו היא "צומחות יחד", המפגישה תלמידות ותלמידים ערבים ויהודים לעבודה משותפת על פרויקטים סביבתיים – מימוש מובהק של עקרונות טיפוח יחסים, שותפויות , אהבה, צדק.

מקום, שייכות ודיאלוג: יסודות החינוך המשחרר

השנה, במהלך המחצית הראשונה, נפגשו 16 תלמידות מבי"ס ערבי ויהודי במועצה אזורית מנשה אחת לשבוע בחממה. הפעילות כללה למידה חווייתית והתנסותית, בה התלמידות למדו על עקרונות הקיימות, החקלאות המודרנית והטכנולוגיה. הן עבדו יחד בסדנא ובנו מערכת גידול חקלאית, תוך חיזוק תחושת המסוגלות והביטחון העצמי. העבודה המשותפת בסדנה אפשרה לתלמידות לפתח כישורי עבודה בצוות, תכנון וביצוע, וכל זאת תוך התגברות על מחסומי שפה ותרבות ומציאות ישראלית מורכבת וטעונה. 

תכנית "צומחות יחד" מיישמת בצורה מעמיקה את עקרון המקום מתפיסת האהבה והצדק – הלמידה מחוברת באופן אורגני לסביבה המקומית, להיסטוריה ולאקולוגיה של האזור. החממה האקולוגית בעין שמר אינה רק מרחב פיזי אלא גם מרחב סמלי המחבר בין קהילות, תרבויות ואדמה משותפת.

עקרון השייכות מתבטא ביצירת סביבה בה כל תלמידה מרגישה נראית, מוערכת ומוכלת. בעבודה המשותפת, כל אחת מביאה את היכולות והידע הייחודיים שלה, וביחד הן יוצרות משהו חדש ששייך לכולן.

פדגוגיה על-לשונית: שחרור והתגברות על מחסומים

אחד ההיבטים המרכזיים ב"צומחות יחד" הוא הפדגוגיה העל-לשונית, המאפשרת מפגש, היכרות, למידה וחוויה בדרך ייחודית שעוקפת את הצורך המיידי בשימוש בשפה מדוברת. התלמידות התנסו בתקשורת מסוג חדש, בעבודה משותפת. גישה זו אפשרה לתלמידות לפתח קשרים עמוקים ומשמעותיים, המבוססים על חוויות משותפות, ולא רק על תקשורת מילולית.

הפדגוגיה העל-לשונית היא ביטוי מובהק לעקרון הדיאלוג – יצירת שיח משמעותי שחורג מעבר למילים, ומאפשר למידה משותפת ועמוקה. היא מממשת גם את עקרון השחרור – התגברות על מחסומים מבניים (במקרה זה לשוניים) ויצירת אפשרויות חדשות לתקשורת ולמידה.

הפעילות מבוססת על עקרונות "למידה מבוססת פרויקטים משחררת" (Liberatory PBL):

  • שאלה מניעה – כיצד נפתור בעיות סביבתיות יחד?
  • בניית ידע בהקשר תרבותי וסביבתי
  • ארגון קבוצות רב-תרבותיות
  • חקר מעמיק של סוגיות חקלאיות וסביבתיות
  • עיצוב תוצרים ופתרונות מעשיים
  • הצגת העבודה לקהילה הרחבה

זהות ודמוקרטיזציה: כוחן של התלמידות כסוכנות שינוי

שיא התכנית היה ביום פעילות מיוחד, בו התלמידות הזמינו את משפחותיהן לחממה. במהלך היום, הן הציגו את מערכת הגידול שבנו, והעבירו סדנאות ופעילויות ברוח הפדגוגיה העל-לשונית. התלמידות הובילו את המשפחות בפעילויות שהן עצמן עברו בתכנית, וכללו בין-היתר התנסות בעבודה בסדנה, חידות ושיתוף-פעולה. הפעילות הידקה את הקשרים בין הקהילות השונות במועצה, והראתה כיצד עבודה משותפת יכולה לגשר על פערים תרבותיים וליצור חוויות משמעותיות.

במפגש זה באים לידי ביטוי עקרונות הזהות והדמוקרטיזציה – התלמידות לא רק לומדות, אלא הופכות למורות ולמנהיגות. הן מתחקות ומבטאות את זהותן התרבותית והאישית, ובו-זמנית משתתפות בחלוקה מחדש של הכוח בתהליך החינוכי. התלמידות הופכות מנשואות החינוך לסוכנות פעילות של שינוי, המעבירות את הידע והחוויה למשפחותיהן ולקהילה הרחבה.

מסלול לטרנספורמציה מערכתית

תכנית "צומחות יחד" מצליחה ליצור מרחב בו תלמידות יהודיות וערביות יכולות להכיר, לעבוד, ללמוד ולפעול יחד. הן רוכשות מיומנויות טכנולוגיות, חקלאיות וחברתיות, ומפתחות הבנה עמוקה יותר של העולם והתרבות של האחר. החממה האקולוגית בעין שמר ממשיכה לפעול כמרכז המקדם שיתופי-פעולה רב-תרבותיים, ומדגישה את החשיבות של חינוך לקיימות, סובלנות ושיתוף-פעולה בחברה הישראלית.

התכנית מדגימה את ארבעת השלבים במסלול לטרנספורמציה מערכתית המוצע במרכז לאהבה וצדק:

  1. התחלה קטנה – קבוצה מצומצמת של 16 תלמידות הנפגשות אחת לשבוע
  2. עיצוב משותף של חזון – בניית יחד של מערכת גידול חקלאית המגלמת חזון של קיימות ושיתוף
  3. יצירת התנאים – פיתוח הפדגוגיה העל-לשונית והמבנים התומכים בחממה
  4. התקדמות לקראת שחרור קולקטיבי – הרחבת המעגלים למשפחות ולקהילה הרחבה

"צומחות יחד" מראה כיצד חינוך מבוסס אהבה וצדק יכול לא רק לגשר על הבדלים תרבותיים ולשוניים, אלא גם ליצור קהילה חדשה של לומדות ולומדים הפועלים יחד לקראת עתיד טוב יותר, מקיים ושוויוני יותר. זוהי דוגמה מוחשית לכוחו של חינוך משחרר לחולל שינוי חברתי אמיתי, מהשורש, דרך עבודה משותפת, למידה התנסותית, ואמונה ביכולת של כל אחת להיות סוכנת של שינוי.

בשנתיים האחרונות תכנית ״צומחים יחד״ מתרחבת ומציעה תכנית הכשרה וליווי לצוותי בתי־ספר שמעוניינים לקיים בעצמם תכניות משותפות של חינוך סביבתי. החממה מארחת השתלמויות, וצוות התכנית מלווה צמדים של בתי־ספר להתאמה דיוק התוכן לצרכים המקומיים. הבשורה הייחודית של ״צומחים יחד״ רלוונטית דווקא עכשיו, במציאות הכואבת והמורכבת שלנו בארץ, ונותנת תקווה לדור הבא של המנהיגות בחלקת־האדמה הזאת.

תגובות

3 2 קולות
דירוג מאמר
הירשם
מעוניין בעדכון לגבי
guest
0 תגובות
ישן ביותר
חדש ביותר עם הכי הרבה הצבעות
משובים מוטבעים
לראות את כל התגובות

תפריט נגישות

0
אשמח לדעתכם, אנא הגיבו.x