"מפרשי חלום"
אינטגרציה חדשנית של טכנולוגיה ואמנות: פרויקט מתקדם בתיכון ל"הייטק ואומנויות על שם שמעון-פרס"
מאת: רפאלה בלס
מייל: efaella@gmail.comr
בעידן של טרנספורמציה דיגיטלית מואצת, תיכון להייטק ואומנויות על שם שמעון פרס בתל אביב מוביל את החזית בשילוב טכנולוגיות מתקדמות בחינוך האמנותי. פרויקט "מפרשי חלום", שהושק לאחרונה, מדגים יישום מרשים של גישת STEAM (מדע, טכנולוגיה, הנדסה, אמנות ומתמטיקה) בתוכנית הלימודים.
תחת הנחייתה של המורה לאמנות טניה ברשקוב ובשיתוף עם מומחית ה-AI-AR רפאלה בלס, תלמידי כיתה ט' יצרו יצירות אמנות היברידיות המשלבות טכניקות ציור מסורתיות עם טכנולוגיות מתקדמות כגון בינה מלאכותית (AI) ומציאות רבודה (AR).
המתודולוגיה הפדגוגית של הפרויקט כללה מספר שלבים:
- חקר וניתוח: התלמידים למדו על הזרם הסוריאליסטי, מתוך התמקדות באמנים כמו סלבדור דאלי ורנה מגריט.
- יצירה מסורתית: בהתבסס על הידע שרכשו, התלמידים יצרו ציורים מקוריים של "ספינות חלום" סוריאליסטיות.
- אינטגרציה טכנולוגית: הציורים הועלו למחוללי וידאו מבוססי AI, שם התלמידים התנסו בכתיבת פרומפטים – הוראות מדויקות לבינה המלאכותית ליצירת אנימציות.
- יישום AR: באמצעות פלטפורמות מציאות רבודה, התלמידים הפכו את יצירותיהם לחוויות אינטראקטיביות.
הפרויקט מדגים יישום מעשי של מיומנויות המאה ה-21, כולל חשיבה ביקורתית, יצירתיות, שיתוף פעולה ואוריינות דיגיטלית. הוא גם מהווה דוגמה מצוינת ללמידה מבוססת פרויקטים (PBL), המעודדת למידה עמוקה ומשמעותית.
"אנו מיישמים כאן את עקרונות הלמידה הקונסטרוקטיביסטית," מסבירה ברשקוב. "התלמידים בונים ידע חדש תוך אינטראקציה עם הסביבה הדיגיטלית, ומפתחים הבנה עמוקה של האינטרסקציה בין אמנות וטכנולוגיה."
רפאלה בלס מוסיפה: "הפרויקט מקדם גם את מה שאנו מכנים 'אוריינות AI' – היכולת להבין, להשתמש ולהעריך באופן ביקורתי טכנולוגיות בינה מלאכותית."
הפרויקט, שכותרתו "מפרשי חלום", התחיל בלימוד סגנון הציור הסוריאליסטי. התלמידים התבקשו לדמיין ספינת מפרשים הפועלת במרחב לא שגרתי, בהשראת אמנים כמו דאלי ומגריט. הם ציירו את רעיונותיהם באופן מסורתי, עם מכחולים וצבעים, כשכל אחד מביא את הפרשנות האישית שלו – מספינות בצורת בעלי חיים ועד ספינות סושי מפתיעות.
השלב הבא היה שילוב הטכנולוגיה. התלמידים צילמו את ציוריהם והעלו אותם למחולל וידאו מבוסס בינה מלאכותית. כאן למדו את אמנות ה"פרומפט" – הגדרת הוראות מדויקות לבינה המלאכותית ליצירת אנימציה קצרה המבוססת על הציור המקורי. התוצאה הייתה סרטוני וידאו קצרים אך מרשימים, המביאים את הציורים הסטטיים לחיים.
ניתן לצפות בדוגמאות לסרטונים כאן:
השלב האחרון והמרגש ביותר היה שילוב היצירות במציאות רבודה. באמצעות טכנולוגיית AR, הצליחו התלמידים ליצור תערוכה אינטראקטיבית על קיר נייד בבית הספר. מבקרים יכולים לסרוק את הציורים עם הטלפונים הניידים שלהם ולראות את האנימציות המרהיבות מתעוררות לחיים.
הפרויקט זכה להכרה מצד משרד החינוך ומשמש כמודל באתר הפרקטיקות המובחרות של אגף המו"פ. הוא מדגים כיצד בתי ספר יכולים להטמיע חדשנות טכנולוגית בתוכנית הלימודים, תוך טיפוח מיומנויות רלוונטיות לעולם העבודה העתידי.
יתרה מכך, השימוש בטכנולוגיית AR מקרב את עבודות התלמידים לרמה של אמנות עכשווית מקצועית, כפי שניתן לראות בעבודותיה של האמנית הבינלאומית ORLAN, שהציגה יצירות AR דומות בגלריה שלוש ביפו.
פרויקט "מפרשי חלום" מדגים כיצד אינטגרציה מושכלת של טכנולוגיה בחינוך יכולה להעצים את חווית הלמידה, לטפח יצירתיות, ולהכין את התלמידים טוב יותר לאתגרי המאה ה-21.
לעיון בתהליך העבודה המלא של התלמידים
למידע נוסף על הפרויקט, ניתן לבקר באתר בית הספר תיכון להייטק ואומנויות על שם שמעון פרס
