רשת "דרור בתי חינוך" מצמיחה מהפכה חינוכית בכרמיאל - מודל לחינוך בעתיד

בלב העיר הגלילית כרמיאל, מתחולל שינוי משמעותי בנוף החינוכי הישראלי. בית הספר "אדם חברה וטבע" אינו רק מוסד חינוכי נוסף, אלא מעבדה חיה לפדגוגיה חדשנית, המשלבת את חזון רשת דרור בתי חינוך עם עקרונות High Tech High) HTH). בהובלתם של גיא שובל ורותי פאוסט  ומייסדי בית הספר, נרקם מודל חינוכי שמאתגר את התפיסות המסורתיות ומציב סטנדרט חדש לחינוך במאה ה-21.

"החזון שלנו הוא ליצור סביבת למידה שבה כל תלמיד מרגיש שייך, מחובר ומסוגל להשפיע," פותח גיא שובל  מנהל בית הספר את השיחה. "הפדגוגיה החברתית שלנו מבוססת על יצירת זיקה – בין התלמידים לבין עצמם, בין התלמידים לחומר הנלמד ובין התלמידים לקהילה סביבם."

חינוך כמסע של גילוי עצמי וחברתי

בית הספר, משרת כ-130 תלמידים מכיתה ט' עד י"ב, מיישם גישה הוליסטית ללמידה שחורגת הרבה מעבר לתוכנית הלימודים הסטנדרטית. תערוכת התוצרים "פנים אל פנים", שעסק בחינוך בעת מלחמה, ממחיש את העומק והרלוונטיות של הגישה החינוכית. בתערוכה זו המציגה את תוצרי התלמידים במחצית, מסביר גיא, "ביקשנו לחקור כיצד מערכת החינוך מתמודדת עם מצבי משבר" 

הלמידה במהלך המחצית הייתה הזדמנות עבורם לא רק ללמוד על, אלא גם לפתח אמפתיה, מיומנויות תקשורת וחשיבה ביקורתית אודות תופעות הקשורות אל חייהם."

שבירת הגבולות בין הכיתה לקהילה

פרויקט נוסף, שעסק בהיסטוריה של ההתיישבות בישראל, הדגים כיצד הלמידה בבית הספר חורגת מגבולות הכיתה. התלמידים יצאו לשטח, ראיינו תושבים ותיקים, חקרו ארכיונים מקומיים. התוצר הסופי היה סדרת כתבות שפורסמו בעיתון הדיגיטלי "דבר העובדים בארץ ישראל", שסיקר אירועים היסטוריים מנקודת מבט עכשווית. 

חיים-על-הגבול/ בליווי של העיתונאי יהל פרג'

דרך פרויקטים כאלה,  מדגיש גיא, אנחנו מלמדים את התלמידים לא רק על העבר, אלא גם כיצד להיות אזרחים פעילים ומעורבים בהווה. הם לומדים לחקור, לתעד, לנתח מידע ולהציג אותו בצורה משכנעת – כל אלה מיומנויות חיוניות לעולם המודרני הקשורות גם לדיסצפלינה של ההיסטוריה ואוריינות חקר."

טכנולוגיה בשירות האנושיות

למרות השימוש הנרחב בטכנולוגיה, גיא מזהיר מפני הסתמכות יתר עליה. "יש כאלה שחושבים שהעתיד הוא ב'אקדמיה בכיתה' – להחליף את המורה בסרטוני יוטיוב," הוא אומר. אבל אנחנו מאמינים שהלמידה האמיתית מתרחשת במפגש האנושי, "הטכנולוגיה היא כלי, לא תחליף ל"יחסים" ו"לדיאלוג."

גיא, שהוא גם נגן סקסופון , מביא אנלוגיה מעולם המוזיקה: "כמוזיקאי, יכולתי להתאמן על תרגילים בבית עד אינסוף., אבל הלמידה האמיתית התרחשה בג'אם סשן, בהופעה מול קהל". כך גם בחינוך – "המפגש עם העולם האמיתי, עם אתגרים אמיתיים, הוא שמצמיח למידה עמוקה."

מדידה מחדש של הצלחה

אחד האתגרים הגדולים של הגישה החינוכית ב"אדם חברה וטבע" הוא מדידת ההצלחה. "אנחנו לא מסתפקים בציונים במבחנים," מסביר גיא. "אנחנו מעריכים את היכולת של התלמידים ליזום, לשתף פעולה, להתמודד עם אתגרים מורכבים ולהציג את עבודתם בפני קהל אמיתי." לשם כך, בית הספר מקיים אירועי הצגת פרויקטים פתוחים לקהילה, שבהם התלמידים מציגים את עבודותיהם בפני הורים, מומחים מהתעשייה ונציגי הרשות המקומית. "זה לא רק מעצים את התלמידים," אומר גיא, "אלא גם מחבר אותם לקהילה ומראה להם את הערך המעשי של הלמידה שלהם."

אתגרים והזדמנויות

למרות ההצלחות, גיא מודה שהדרך לא תמיד קלה. "יש לנו אתגרים בהתאמת המודל שלנו לדרישות של משרד החינוך, בגיוס מורים שמוכנים לעבוד בצורה שונה, ובשכנוע הורים שזו דרך טובה להכין את ילדיהם לעתיד," הוא מסביר. "אבל כל פעם שאני רואה תלמיד שמגלה תשוקה ללמידה, או מפתח ביטחון עצמי ויכולת להוביל שינוי – אני יודע שאנחנו בדרך הנכונה."

השפעה מעבר לגבולות בית הספר

ההשפעה של "אדם חברה וטבע" מתחילה להיות מורגשת מעבר לגבולות כרמיאל. בתי ספר אחרים ברחבי הארץ מגיעים לביקורים לימודיים, וגיא ועמיתיו מוזמנים להרצות בכנסים חינוכיים. "החזון שלנו הוא להיות חלק ממהפכה חינוכית רחבה יותר," אומר גיא. "אנחנו רוצים לראות את העקרונות,  הפרקיטקות  שלנו מיושמים בכל רחבי מערכת החינוך הישראלית." כיום רשת דרור בתי חינוך מונה שמונה תיכונים ברחבי הארץ.

לקראת העתיד

כשהוא מביט קדימה, גיא רואה אתגרים רבים אך גם הזדמנויות עצומות. "העולם משתנה במהירות, והחינוך חייב להשתנות איתו," הוא אומר. "אנחנו מכינים את התלמידים שלנו לא רק למבחנים, אלא לחיים – לעולם שבו יצטרכו להיות יצירתיים, גמישים, ומסוגלים ללמוד לבד ולהסתגל כל הזמן למציאות מורכבת ודינמית."

"בסופו של דבר," מסכם גיא, "החזון שלנו הוא ליצור דור של אזרחים מעורבים, חושבים וערכיים, שיכולים להוביל שינוי חיובי בחברה. זה לא רק על ציונים או על קבלה לאוניברסיטה – זה על יצירת אנשים שלמים, שיכולים לחיות חיים משמעותיים ולתרום לעולם סביבם."

המודל של "אדם חברה וטבע" מציב אתגר למערכת החינוך המסורתית ומציע חזון מרגש לעתיד החינוך בישראל. עם המשך התפתחותו והתרחבותו של המודל, נותר לראות כיצד ישפיע על עיצוב פני החינוך במדינה כולה.

גיא שובל מנהל בית ספר אדם חברה וטבע בכרמיאל,  

ליצירת קשר: כתובת מייל:gaikofiko@gmail.com

לאתר ביה"ס: https://www.drorkarmiel.org.il

תגובות

5 2 קולות
דירוג מאמר
הירשם
מעוניין בעדכון לגבי
guest
0 תגובות
ישן ביותר
חדש ביותר עם הכי הרבה הצבעות
משובים מוטבעים
לראות את כל התגובות

תפריט נגישות

0
אשמח לדעתכם, אנא הגיבו.x