מהפכה של יחסים וחיבורים
ראיון עם יעקב שניידר, מנהל קהילת ידידי HTH בישראל
נתחיל מההתחלה - מה זה בעצם קהילת HTH ישראל?
יעקב שניידר: HTH ישראל, או בשמה המלא קהילת ידידי High Tech High בישראל, היא קהילה שהוקמה לפני יותר מ-20 שנה. אני מעדיף לקרוא לזה קהילה שעוסקת ב”פדגוגיה של יחסים וחיבורים”, כי זו באמת המהות שלנו.
מעניין. איך זה התחיל?
הכל התחיל מהקשר שלי עם גרי ג’ייקובס, המייסד ויושב ראש של בתי הספר High Tech High בארה”ב. זה קשר שנמשך הרבה מאוד שנים בינינו, והוא היה מרכזי בגילוי ופיתוח הרעיונות של הקהילה שלנו.
אתה מדבר הרבה על "פדגוגיה של יחסים וחיבורים". מה זה בדיוק אומר?
פדגוגיה של יחסים וחיבורים זו גישה שמתמקדת ביצירת קשרים משמעותיים בין כל השותפים בתהליך החינוכי – מורים, תלמידים, הורים וקהילה. כל ההתנהלות שלנו קשורה ביחסים האלה, בין חברי הקהילה בארץ, לHigh Tech High, לבתי הספר, ולדמויות מובילות ברשת בסן דייגו ובארץ.
תוכל לתת לנו דוגמה מעשית?
אחד הדברים שמאפיינים את חברי הקהילה שלנו הוא עשייה חינוכית במודל PBL, שבהם הלמידה יוצאת אל הקהילה. כשילדים והמורים עושים את זה, הם לא רק לומדים, אלא גם מתחברים לעצמם, למשפחה שלהם, לקהילות מהם הם מגיעים ויוצרים משהו חדש. המורה כאן מייצר גם חיבורים וגם פדגוגיה.
איך בא לידי ביטוי העיקרון של שוויון הזדמנויות?
שוויון הזדמנויות הוא הלב והרוח של HTH. אנחנו מנסים ליצור מערכת חינוך שנותנת לכל ילד, ללא קשר לרקע שלו, הזדמנות שווה למימוש עצמי ולהתקדמות בחברה, ללא קשר לנסיבות לידתו ומוצאו.
מהם האתגרים העיקריים שאתם מתמודדים איתם?
האתגר הגדול הוא שהמערכת הקיימת לעתים מקבעת את החשיבה. אנחנו מנסים לאפשר לילדים לחזור ליכולות הטבעיות שלהם – גמישות מחשבתית, סקרנות, יצירתיות. כמבוגרים, אנחנו תמיד רוצים לחזור ליכולות שהיו לנו כילדים, אבל לפעמים שוכחים איך.
שיתוף פעולה חדש מתרחש, תוכל לספר על זה?
החיבור עם חותם חש כדבר הנכון ומאוד טבעי. אנחנו חולקים אותה שפה ואידיאולוגיה. אנחנו מתכננים משלחת משותפת לרשת בתי ספר HTH בסן דייגו, כאשר שני שלישים מהמשתתפים הם נציגי ‘חותם’. זו הזדמנות נהדרת ליצור קשרים ושיתופי פעולה שישפיעו על החינוך בישראל.
מה ההשפעה של הקהילה על החברה הישראלית?
במיוחד בימים קשים אלה של הקצנה, אנחנו מראים שאפשר לעשות אחרת. במשלחת יהיו כולם עם כולם, הרוב עם נציגי מיעוט. זה החלום שלנו – להראות שאנחנו יכולים לחיות ביחד, למרות ההבדלים. וכאשר החברים בקהילה לומדים זאת, גם בתי הספר שלהם לומדים להיות כאלה.
לסיום, מה חשוב לך שידעו על המשלחת שיוצאת בקרוב?
שניידר: אנחנו מקווים לחזור מהמשלחת עם כוח מאוד גדול וקבוצה מגובשת, שכל כך נחוצה היום. זוהי הזדמנות להראות את כוחו של החינוך בבניית גשרים ויצירת עתיד משותף. אנחנו מתכננים את המשלחת ברצינות רבה, מקצים זמן לחוויה של ה”ביחד”, לא רק ללימוד. זה הבסיס ליצירת שינוי אמיתי בחינוך ובחברה הישראלית.