מדע, יצירתיות וסקרנות יכולים לחבר בין תרבויות ולשבור מחסומים חברתיים – פדגוגיה של חיבורים

בשבוע עתודה מדעית-טכנולוגית (עמ"ט), התרחש מפגש מיוחד במינו בין תלמידי חטיבת הנעורים "אליאנס" הלומדים בתכנית עמ״ט ובין תלמידי בית הספר "אלקלעה" מדיר חנא, אשר לומדים בתכנית. במפגש השתתפו 60 תלמידים , 30 מכל בית ספר. המפגש  הוכיח כי מדע, יצירתיות וסקרנות יכולים לחבר בין תרבויות ולשבור מחסומים חברתיים.

מאחורי היוזמה המרגשת עומדים ארבעה אנשי חינוך: חגית פלח, מנהלת חטיבת הנעורים "אליאנס", אסתי סגל, מנחת התכנית, ספיר שביט, רכזת עמ"ט, אימאן בדאח, סגנית המנהלת, אשר רקמו שיתוף פעולה שהפך למפגש בעל משמעות עמוקה.

המפגש החל במשחק מרתק בשם "מולקולות", שתוכנן בקפידה במטרה לשלב למידה, היכרות ותקשורת בין-תרבותית. התלמידים חולקו לשלוש קבוצות צבעוניות ונדרשו לשחק משחק שעסק במצבי צבירה, תוך שילוב מופלא של השפות העברית והערבית. על הלוח הוצגו תמונות של חומרים במצבי צבירה שונים, ועל כל קבוצה היה להפיק קולות המתאימים למצב הצבירה המוצג, במהלך שיר ברקע.

השלב הבא של הפעילות היה מרגש עוד יותר: התלמידים התחלקו לזוגות מעורבים – תלמיד יהודי לצד תלמיד ערבי – לסדנה מרתקת שעסקה בבניית גנרטורים. כאן החל שיתוף הפעולה האמיתי, כאשר התלמידים עבדו יחד תוך הנחיות בשתי השפות, למדו , חקרו, עסקו בפתרון בעיות, ניסרו, קדחו, ליפפו סלילי מתכת, הדביקו וגזרו עד להשלמת הגנרטור.

מעבר להיבט המדעי, התקיים דיאלוג עמוק ומשמעותי בין התלמידים. הם שוחחו על חיי היומיום, על עניינים המעסיקים את גיל הנעורים בשתי החברות, היהודית והערבית, יצרו קשרים ראשוניים של הבנה והיכרות. כל זוג סיים עם גנרטור משותף שהיווה סמל לשיתוף הפעולה.

שיא הפעילות היה תחרות מרגשת, בה מנחי הפעילות הזמינו את הקבוצות למדוד את עוצמת הזרם החשמלי שמפיק הגנרטור, כל צוות שיתף ותיאר את המהלכים, הלבטים, האתגרים והפתרונות אשר יצרו,  כמו כן גם סיפרו בהרחבה על העבודה המשותפת ושיקפו תהליכים רפלקטיביים אשר ליוו את ההתנסות שלהם. קבוצה אחת זכתה בתחרות, אך למעשה, כל המשתתפים היו מנצחים באותו יום.

הפעילות הסתיימה בארוחה משותפת ושיר סיום שביטא את רוח השותפות והאחווה. המפגש היה מרגש עבור התלמידים והצוות החינוכי כאחד, והוכיח כי חינוך יכול להיות כוח מאחד ומשמעותי.

פעילות זו מצטרפת לפעילויות נוספות המתקיימות במהלך השנה במגמה ליצור חיבורים ולהפגיש בין אוכלוסיות שביום יום אינם זוכרות לפעילות משותפת. סגל ביה"ס העמיד יעד זה כאחד מיעדי החינוך המרכזיים של חטיבת הנעורים.

זהו מודל חינוכי מעורר השראה, המראה כי דרך המדע, היצירתיות והסקרנות, ניתן לגשר על פערים חברתיים ותרבותיים, ולבנות עתיד משותף ומבטיח יותר.

תגובות

0 0 קולות
דירוג מאמר
הירשם
מעוניין בעדכון לגבי
guest
0 תגובות
ישן ביותר
חדש ביותר עם הכי הרבה הצבעות
משובים מוטבעים
לראות את כל התגובות

תפריט נגישות

0
אשמח לדעתכם, אנא הגיבו.x