כשנתינה פוגשת למידה ביום המעשים הטובים
כתבה: מיטל פלג, מנהלת תיכון אורט בית הערבה, ירושלים, החינוך יוצר
ביום המעשים הטובים יצאו תלמידי תיכון אורט בית הערבה אל הקהילה, במטרה לתת, לעזור ולחבר בין אנשים. הפעילויות חיזקו את תחושת השייכות, יצרו חיבור בין דורות ולימדו את התלמידים על כוחם להשפיע. יום זה מהווה דוגמה מובהקת ליישום עקרונות המרכז לאהבה וצדק (Center for Love & Justice), המדגישים את חשיבות החיבור בין למידה לקהילה ופיתוח מודעות ביקורתית.
מגמת עיצוב שיער – נתינה עם משמעות ויישום עקרון הזהות
תלמידי מגמת עיצוב שיער, הלומדים לאורך השנה טכניקות מתקדמות וזוכים לתעודת מקצוע ממשלתית, מפעילים מספרה חברתית ומשתלבים בשוק העבודה. הפעם יצאו למתנ"ס ארנונה, שם העניקו לכ-80 קשישים תספורות, פן, לק ג'ל ועוד, תוך יצירת מפגש אישי מרגש. במהלך היום זכו התלמידים ללמוד על חייהן של הקשישות ולרקום קשרים עם הגיל השלישי.
פעילות זו משקפת את עקרון הזהות מתפיסת האהבה והצדק – התלמידים מבטאים את זהותם המקצועית והאישית, ורואים כיצד המיומנויות שרכשו הופכות לכלי משמעותי להענקת ערך לאחרים ולעצמם , היציאה מבית הספר יצרה הזדמנות לשיחות על החברה ועל האוכלוסיות שזקוקות לתשומת לב ולמפגש אנושי. בכך מתממש גם עקרון השייכות, שכן התלמידים מרגישים חלק ממעגל חברתי רחב יותר דרך השימוש במיומנויות המקצועיות שלהם.
דיאלוג ושחרור – לראות את האחר באמת
תלמידי שכבות ט' ו-י' ליוו קשישים בפארק העיוורים ביער בן שמן, אפשרו להם חוויית טיול נגישה ושוחחו איתם על חוויות חייהם. נועם, תלמיד כיתה ט', סיפר: "בהתחלה קצת חששתי מהמפגש כי לא ידעתי איך לתקשר, אבל מהר מאוד גיליתי שזה דווקא כיף ולא כל כך מלחיץ." צופיה, תלמידת כיתה ט', הוסיפה: "לא הבנתי כמה זה יכול לשמח את הקשישים. לראות אותם כל כך שמחים היה מרגש גם עבורי."
פעילות זו ממחישה היטב את עקרונות הדיאלוג והשחרור המופיעים במסגרת האהבה והצדק. התלמידים התנסו בשיח משמעותי עם הדור המבוגר, פיתחו חשיבה רפלקטיבית ויכולת הקשבה, ובמקביל חוו תהליך של שחרור מתפיסות מוקדמות ומגבילות לגבי קשר בין-דורי. הם למדו להתנגד למבנים חברתיים שלעיתים מדירים אוכלוסיות מסוימות (כמו קשישים) מהמרחב הציבורי.
כשהתלמידים הם הכוח שמניע שינוי
תלמידי שכבות י"א-י"ב הגיעו לבסיסי מג"ב בירושלים, במיוחד בתקופה שבה מלחמת חרבות ברזל נמצאת בעיצומה, כדי להביא חבילות שי לחיילים ולשוחח איתם. נחמן, תלמיד י"ב, סיפר: "בהתחלה הרגשתי שאנחנו סתם מביאים חבילות, אבל אז כשדיברנו עם החיילים הבנתי כמה זה חשוב להם. הם סיפרו לנו על המשמרות הארוכות, על הלילות בלי שינה, וזה גרם לי להבין כמה הערכה הם צריכים." איתי, תלמיד י"ב, הוסיף: "זה היה ממש חזק לראות חיילים בגיל שלנו, לדעת שבעוד שנה-שנתיים אנחנו נהיה במקומם. אחד מהם אמר לי שהקטע הזה שאנשים מהבית זוכרים אותם ונותנים תשומת לב – זה מה שעוזר להם להמשיך."
בפעילות זו בא לידי ביטוי עקרון הדמוקרטיזציה – התלמידים חשים שיש להם כוח להשפיע, ליצור שינוי ולהעניק תמיכה משמעותית. הם מתנסים ב"למידה מבוססת פרויקטים משחררת" (Liberatory PBL), שבה הם לא רק לומדים על המציאות החברתית, אלא גם פועלים באופן אקטיבי לשיפורה.
למידה מחוץ לכיתה – חינוך שמחובר למציאות
ביום הזה, הלמידה יצאה מהכיתה אל המרחב הציבורי – במתנ"סים, בפארקים ובבסיסים. זהו יישום מובהק של עקרון המקום ממסגרת האהבה והצדק – למידה המחוברת למציאות המקומית ולצרכי החברה. במקום ללמוד על ערכים באופן תיאורטי, התלמידים חווים אותם בשטח, בהקשרים אותנטיים ובמפגש בלתי אמצעי עם אנשים וצרכים אמיתיים.
יום המעשים הטובים מתכתב גם עם שלבי המסלול ההדרגתי לשינוי המוצע במרכז לאהבה וצדק:
- התחלה קטנה – פעילויות ממוקדות עם קהילות ספציפיות
- עיצוב משותף של חזון – תלמידים, מורים וקהילה פועלים יחד למטרה משותפת
- יצירת התנאים – בית הספר מייצר את המבנים והמשאבים שמאפשרים את הפעילות
- התקדמות לקראת שחרור קולקטיבי – הפעילות מחזקת את תחושת המסוגלות של כל המעורבים
כשאהבה וצדק הופכים לחלק מהחינוך
יום המעשים הטובים בתיכון אורט בית הערבה הוא לא רק יום של נתינה, אלא דרך חיים. החינוך כאן מבוסס על שייכות, דיאלוג ולקיחת אחריות, והופך את התלמידים לשותפים פעילים בקהילה. הפרקטיקות המיושמות – כמו התנסויות מעשיות בקהילה, שיח רב-דורי ויצירת קהילה לומדת – משקפות את הפרקטיקות המבניות המומלצות במסגרת המרכז לאהבה וצדק.
כי חינוך אמיתי הוא זה שמלמד אותנו לא רק לחשוב, אלא גם לפעול. משפט זה מהדהד את מהות החינוך המשחרר – טיפוח הלומד כסוכן (agency) של שינוי חברתי, המסוגל לא רק להבין את העולם, אלא גם לשנותו לטובה.