דיאלוג בהפרעה: למידה חווייתית בראי עקרונות אהבה, צדק ושוויון
כתבו: מורות צוות מדעי הרוח, מעיין קורן, רוני הוס, ושי טביבי
התערוכה "דיאלוג בהפרעה" היא יוזמה חינוכית ייחודית של חטיבת הביניים קמפוס פרס (ברוח הייטק היי), בחולון. התערוכה מתקיימת זו השנה הרביעית ומהווה מימוש מובהק של עקרונות המרכז לאהבה וצדק (Center for Love & Justice). הפרויקט מאפשר לתלמידים לחקור לעומק את עולם לקויות הלמידה – מה משמעותן, כיצד הן משפיעות על הלומדים וכיצד ניתן לחוות אותן מנקודת מבט אישית. בסיום תהליך החקר, התלמידים יוצרים תחנות חווייתיות המדמות את האתגרים שחווים תלמידים עם לקויות למידה, כך שהמבקרים בתערוכה יכולים להרגיש באופן מוחשי את החוויה. השנה למדו, חקרו ובנו את התערוכה שכבת כיתות ח'.
קולות התלמידים – סוכני השינוי
אחד ההיבטים המשמעותיים בפרויקט הוא הקול האותנטי של התלמידים, המשקף את הטרנספורמציה שהם עוברים:
"בהתחלה חשבתי שאני רק יוצר תחנה, אבל במהלך העבודה הבנתי שאני בעצם משנה את האופן שבו אנשים חושבים על לקויות למידה. זה נתן לי כוח." – ע., תלמיד כיתה ח'
"כשראיינתי את יורם (שם בדוי) שמתמודד עם דיסלקציה, פתאום הבנתי שכל יום בשבילו הוא כמו מבחן בשפה זרה בשבילי. העבודה על התחנה עזרה לי להבין באמת מה הוא עובר." – ש., תלמידת כיתה ט'
"היה לי חשוב שהמבקרים בתחנה שלי ירגישו באמת את התסכול שאני מרגיש לפעמים בכיתה. לא רציתי רק להסביר, רציתי שירגישו את זה בגוף." – א., תלמיד כיתה ח' המתמודד עם ADHD
"העבודה על הפרויקט גרמה לי להבין שהלקות שלי היא רק חלק ממני, ושיש לי כוח להסביר לאחרים איך זה מרגיש, זה היה מעצים מאוד." – מ., תלמידת כיתה ט'
תגובות לתערוכה "דיאלוג בהפרעה"
"תודה לתלמידים ולצוות על חוויה מעמיקה, מעניינת ומרתקת. עזר לי להרגיש באמת מה תלמידים עם לקויות חווים כל יום בזמן הלמידה. עבודה מבורכת, ישר כוח💯"
"התערוכה שהילדים המקסימים הכינו לנו הייתה חוויתית ומלמדת. זו מחשבה שאני בטוחה שעברה לכל מורה בראש – מה ילד שמאובחן עם לקויות למידה חווה תוך כדי שיעור בכיתה ובכלל בבית הספר. ללא ספק התערוכה וההפעלות הצליחו להעביר לנו את התחושה. היה מרגש לשמוע מפי הילדים מה הם באמת מרגישים מנקודת המבט שלהם ועוד יותר, כיצד הם מדברים בפתיחות על הלקויות השונות ומתמודדים איתן ביום יום בעזרת כלים כמו אלופים! תודה רבה🙏🏻"
"היה מאוד מרגש לראות את הילדים מעורבים בלמידה ומסתכלים לקושי בעיניים. התרשמתי גם מצוות המורות האיכותי, המבט שלהם אמר לי 'שליחות' אני פה כי אני רוצה להיות עבור הילדים הללו וזה לא רואים בכל מקום. המפגש עצמו היה מאוד מסודר ומאורגן. כל הכבוד!"
"דוגמה ל-PBL ברמה אחרת. נושא חשוב לחברה ולילדים בעלי לקויות למידה והוריהם וכמובן לנו לצוות החינוכי. התערוכה הייתה מעניינת במיוחד, חוויתית ובהחלט מעשירה. לראות את התוצר של התלמידים, לחוות את הקושי שהם מתמודדים ביום יום נותן פרספקטיבה אחרת. לשמוע במשוב הסיכום את התלמידים היה מעניין ומרתק ומרגש. הבגרות שלהם לשוחח על ההתמודדויות שלהם מוכיחה איזו עבודה מדהימה עשו איתם. בשתי מילים. כל הכבוד👏❤️"
"התערוכה ומפעיליה העבירו בהצלחה את החוויה של המתמודדים עם ההפרעות והלקויות. השיחה עם התלמידים המתמודדים עם קשיים הייתה מרתקת. מהשיחות עם יוצרי התחנות של התערוכה, התרשמתי שלאחר לימוד התופעות של הלקות/הפרעה המסוימת וראיון עם תלמיד המתמודד עמה, היוצרים פיתחו אמצעי המחשה יצירתיים לחוויית התופעות והקשיים. התלמידים למדו ביוזמתם את הדרכים לבניית הדגמים עבור המחשה. אין כמו למידה יזומה על ידי הלומד עצמו."
עקרונות האהבה והצדק במעשה החינוכי
פרויקט "דיאלוג בהפרעה" משקף את כל ששת העקרונות המרכזיים של "עמדות שוויון ללמידה משחררת":
- מקום (Place) – הפרויקט נטוע בהקשר הקהילתי הספציפי של בית הספר ומחבר את הלמידה לסביבה ולמציאות היומיומית של התלמידים.
- זהות (Identity) – התלמידים חוקרים היבטים של זהות אישית וקבוצתית, תוך התמקדות בהבנת החוויה הייחודית של תלמידים עם לקויות למידה.
- דמוקרטיזציה (Democratization) – הפרויקט מחלק מחדש את יחסי הכוח בכיתה, כאשר התלמידים הופכים למומחים ולמורים, והמבקרים (כולל מורים ומנהלים, הורים ואורחים) הופכים ללומדים.
- שייכות (Belonging) – הפרויקט יוצר סביבה שבה כל תלמיד מרגיש נראה ומוערך, במיוחד תלמידים עם לקויות למידה שקולם נשמע באופן מובהק.
- דיאלוג (Dialogue) – מתקיים שיח משמעותי על נושאים חברתיים קריטיים, עם פיתוח יכולות של ניתוח, רפלקציה וחשיבה ביקורתית.
- שחרור (Liberation) – הפרויקט מתנגד למערכות של הדרה וסטיגמה, ומטפח את התלמידים כסוכני שינוי חברתי.
חשוב לזכור שבבית ספר זה מרבית הלמידה נעשית באמצעות PBL כמתודה למימוש רעיונות של צדק, יחסים במרכז, עבודת צוות תוך הכוונה לאיכות וטיב.
הפרויקט בראי "למידה משחררת, מבוססת פרויקטים"
הפרויקט הוא דוגמה מובהקת ל"למידה משחררת מבוססת פרויקטים" (Liberatory PBL), הכוללת:
- שאלה מניעה ביקורתית ("איך מרגישים תלמידים עם לקויות למידה?")
- בניית ידע בהקשר תרבותי וחברתי
- אחריות קהילתית
- חקר מעמיק
- עיצוב תוצרים חדשניים
- הצגה לקהל אותנטי
התערוכה, שהתקיימה עד כה בבית הספר, זכתה להדים חיוביים והשפעה עמוקה על משתתפיה. מטרת התערוכה להעלות את המודעות הציבורית לנושא, לטפח אמפתיה כלפי תלמידים עם לקויות למידה, ולעודד פיתוח פתרונות חינוכיים חדשניים ושוויוניים.
מסלול לטרנספורמציה מערכתית
פרויקט "דיאלוג בהפרעה" מדגים את ארבעת השלבים למסלול השינוי המערכתי המוצע במרכז לאהבה וצדק:
- התחלה קטנה – התחיל כיוזמה בית-ספרית מצומצמת
- עיצוב משותף של חזון – הפך לפרויקט המעצב את התפיסה הכוללת של בית הספר כלפי לקויות למידה
- יצירת התנאים – התפתח למבנה מוסדי קבוע עם תשתיות ומשאבים
- התקדמות לקראת שחרור קולקטיבי – ככל שהפרויקט מתמשך, השפעתו מתרחבת מעבר לגבולות בית הספר
הפרויקט מדגים כיצד למידה משחררת יכולה לחולל שינוי אמיתי – לא רק בתפיסות של המשתתפים, אלא בתרבות הבית-ספרית כולה. הוא מראה כיצד תלמידים יכולים להפוך ממושאי חינוך לסוכנים פעילים של שינוי חברתי, ואיך בית הספר יכול להיות מרחב של טרנספורמציה חברתית.